Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na świecie - mąka kokosowa

Mąkę kokosową pokochałam nie tylko za brak glutenu, ale przede wszystkim jej delikatny, aksamitny smak. Właściwości mąki kokosowej są nieocenione! Zawiera ona więcej białka niż mąka pszenna i 10 razy więcej błonnika - najwięcej ze wszystkich mąk! Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym.

REGULUJE POZIOM CUKRU, USPRAWNIA METABOLIZM

Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny, który chroni przed gwałtownymi skokami cukru we krwi. Błonnik z mąki kokosowej działa niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii.

OBNIŻA POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU

Oprócz błonnika, w mące kokosowej odnajdziemy również zdrowe tłuszcze, które nasz organizm wykorzystuje jako źródło energii. Badania wykazały, że mąka kokosowa obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

ZASTOSOWANIE

Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Nie tylko wykorzystuję ją, tak jak mąkę pszenną czy żytnią do wypieków, ale również wykorzystuję ją na surowo (np. dosypuję do płatków śniadaniowych albo dodaję do koktajlu owocowego). W kuchni jest jednak dość kapryśna, więc trzeba się z nią dobrze oswoić, zanim zaczniesz przygotowywać z niej wyszukane potrawy :)

A teraz czas na PRALINKI z MĄKI KOKOSOWEJ

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 55 g mąki kokosowej
  • 35 g orzechów laskowych
  • 35 g orzechów pinii
  • 15 g żurawiny
  • 2–3 łyżki mleka migdałowego/ kokosowego
  • 1,5 łyżeczki karobu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki kakao

 

Wykonanie:

Do blendera wrzucamy pokrojone banany. Blendujemy, dodajemy do nich mąkę oraz mleko. Ponowienie blendujemy. Wsypujemy karob, kakao oraz miód (opcjonalnie). Całość mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki połączyły się. Orzechy laskowe rozbijamy i dorzucamy do przygotowanej wcześniej masy (razem z orzechami pinii i żurawiną). Ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy ją łyżką lub też formujemy kuleczki (ja wybieram tą drugą opcję). Posypujemy orzechami pinii lub wiórkami kokosowymi. Blachę wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe!

Zobacz również: Wiosenny detoks

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Marchewkowy serniczek Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella Wegańska wuzetka idealna! Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Zdrowe ciasto z kaszy Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Smaczne i odchudzające przekąski 4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe Co pić zamiast kawy żeby dodać sobie energii? Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Dietetyczne brownie bez cukru, nabiału, tłuszczu i mąki

Popularne w tym tygodniu:

FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery