Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na świecie - mąka kokosowa

Mąkę kokosową pokochałam nie tylko za brak glutenu, ale przede wszystkim jej delikatny, aksamitny smak. Właściwości mąki kokosowej są nieocenione! Zawiera ona więcej białka niż mąka pszenna i 10 razy więcej błonnika - najwięcej ze wszystkich mąk! Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym.

REGULUJE POZIOM CUKRU, USPRAWNIA METABOLIZM

Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny, który chroni przed gwałtownymi skokami cukru we krwi. Błonnik z mąki kokosowej działa niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii.

OBNIŻA POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU

Oprócz błonnika, w mące kokosowej odnajdziemy również zdrowe tłuszcze, które nasz organizm wykorzystuje jako źródło energii. Badania wykazały, że mąka kokosowa obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

ZASTOSOWANIE

Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Nie tylko wykorzystuję ją, tak jak mąkę pszenną czy żytnią do wypieków, ale również wykorzystuję ją na surowo (np. dosypuję do płatków śniadaniowych albo dodaję do koktajlu owocowego). W kuchni jest jednak dość kapryśna, więc trzeba się z nią dobrze oswoić, zanim zaczniesz przygotowywać z niej wyszukane potrawy :)

A teraz czas na PRALINKI z MĄKI KOKOSOWEJ

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 55 g mąki kokosowej
  • 35 g orzechów laskowych
  • 35 g orzechów pinii
  • 15 g żurawiny
  • 2–3 łyżki mleka migdałowego/ kokosowego
  • 1,5 łyżeczki karobu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki kakao

 

Wykonanie:

Do blendera wrzucamy pokrojone banany. Blendujemy, dodajemy do nich mąkę oraz mleko. Ponowienie blendujemy. Wsypujemy karob, kakao oraz miód (opcjonalnie). Całość mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki połączyły się. Orzechy laskowe rozbijamy i dorzucamy do przygotowanej wcześniej masy (razem z orzechami pinii i żurawiną). Ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy ją łyżką lub też formujemy kuleczki (ja wybieram tą drugą opcję). Posypujemy orzechami pinii lub wiórkami kokosowymi. Blachę wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe!

Zobacz również: Wiosenny detoks

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Domowe pralinki Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Właściwości maślanki