Piramida żywieniowa – nasz alfabet zdrowia

Piramida żywieniowa co jakiś czas się zmienia. Przechodzi różnego typu przekształcenia.W zależności od tego jak rozwija się nasza wiedza w kwestii żywienia. Nadal poznajemy sekrety ludzkiego działa i jego reakcji na otoczenie.Żywienie i jego wpływ na nasze zdrowie są cały czas kwestiami poddawanymi różnym badaniom i analizom. Jakiś czas temu Instytut Żywności i Żywienia opublikował nowe informacje dotyczące piramidy zdrowia. Występuje tam kilka istotnych zmian.

JAK I DLACZEGO – NOWOŚCI W PIRAMIDZE ŻYWIENIOWEJ

Na pierwszym miejscu – warzywa, owoce i woda. Te pierwsze powinny przeważać i powinny być zróżnicowane. Nie ma lepszego sposobu na uzupełnienie składników odżywczych niż codzienna porcja smacznej zieleninki. Ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszka, szpinak itp. Produkty te mogą, a nawet powinny stanowić jeden z trzonów diety przez cały rok. Inne warzywa należy dodawać do menu sezonowo, np. dynię, cukinię.

Owoce – to jedna z podstaw codziennego jadłospisu. Zadbajmy, by były w dużych ilościach naszymi przekąskami między podstawowymi śniadaniem, obiadem, a kolacją.

Poziom wyżej uplasowały się produkty mączne, takie jak makarony i pieczywo, oraz produkty zbożowe, takie jak kasze i ryż. Co ciekawe, nastąpiła tutaj pierwsza poważna zmiana, ponieważ od zawsze to one stanowiły zalecaną podstawę diety. Niezmiernie cieszy mnie fakt, iż w końcu zrozumiano, że to często tylko węglowodany, które choć ważne, to jednak nie powinny stanowić podstawy żywienia. Szczególnie te przetworzone w postaci białych bułek i drożdżówek.

Trzecia kategoria to nabiał i produkty mleczne. Zaleca się spożycie około pół litra mleka dziennie, ale oczywiste jest, że mleko wcale nie jest takie zdrowe, zwłaszcza po osiągnięciu przez nas określonego wieku i przypadku występowania pewnych chorób. Sery, jogurty, śmietanka – najlepiej przetworzone w jak najmniejszym stopniu polecam kupować od gospodarzy (a nie w kartonie) i samodzielnie robić z nich smaczne pasty do kanapek (np. ze szczypiorkiem).

Piętro wyżej są mięso i jaja (przede wszystkim drób), rośliny strączkowe i zioła, których spożycie powinno być nieco ograniczone. Osobiście uważam, że na tym poziomie powinno się pojawić wyłącznie mięso (i to wieprzowe oraz wołowe, gotowany drób można jeść częściej), a ograniczenie roślin strączkowych, jaj oraz ziół uważam za duży błąd. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że i one stanowią bardzo ważny element naszej zdrowej piramidy dla każdego organizmu.

Podobnie wygląda sytuacja z orzechami i nasionami, a także innymi tłuszczami roślinnymi, które ze względu na cenne właściwości należy wprowadzić w szerszym kontekście do naszej codziennej diety. Na przedostatnim piętrze jest także kawa i herbata, ale… bez cukru! To się chwali, choć autorzy mają raczej na myśli herbatę czarną. Biała, zielona i czerwona – to samo zdrowie, o czym już niebawem napiszę.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Sport – ważny element i piramidy zdrowia

Co również bardzo istotne, na samym dole tabeli, jeszcze przed warzywami i owocami, widnieją wizerunki postaci uprawiających różnorakie dyscypliny sportu. Instytut Żywności i Żywienia zaleca wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i kondycję, minimum 30 minut codziennej aktywności, do czego i ja zachęcam.

Bieganie, brzuszki, przysiady, rower, pływanie, spacery, dyscyplin, a nawet ćwiczeń, które można wykonywać niejako mimochodem jest bardzo dużo.

WAŻNE WNIOSKI!

Bardzo ważne jest także to, że tzw. „piramida żywieniowa” stanowić powinna nie tyle szczegółowy wyznacznik optymalizacji żywienia, co wskazówkę. Nie wolno zapominać o tym, że każdy reaguje inaczej, nie każdy może spożywać dane produkty (np. osoby które nie tolerują laktozy lub cierpią na tzw. zespół jelita drażliwego). Piramida jest podstawą, bazą, fundamentem, na którym należy stworzyć własną tabelę żywieniową dostosowaną do chorób, trybu życia i upodobań żywieniowych.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy