Przez żołądek do... wzmocnienia odporności! Czyli co jeść, by nie dopadła Cię choroba...

Układ odpornościowy zapewnia organizmowi w każdym wieku odporność przed infekcjami, zakażeniami. To właśnie nasza odporność gwarantuje nam dobrą energię i wspiera w codziennej walce, by nie zaatakowały nas czynniki wpływające na stan naszej formy fizycznej.

Wielką rolę w tym obszarze spełnia przewód pokarmowy. To właśnie tą drogą, czyli jelitową i żołądkową najszybciej wnikają w głąb naszego organizmu niebezpieczne bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego oprócz regularnego snu, odpowiedniej ilości ruchu to nasze menu i to jak mówi słynne przysłowie „co mamy na talerzu” może nam dać naturalną pomoc i wsparcie, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność.

Dlatego dzisiaj zapraszam do mojej galerii produktów mających duży wpływ na poziom naszej odporności.

CEBULA I CZOSNEK

Znane już od czasów naszych babć i prababć mają bardzo silne działanie zabijające bakterie i bardzo ostre wirusy. Zawierają duże ilości witamin: A, B1, B2, PP,C. Do tego składniki mineralne: żelazo, miedź, chrom, selen.

Są naturalnymi lekami na kaszel i ból gardła.

RYBY

Rodzaj pożywienia, które Polacy bardzo zaniedbują planując swoje menu. To bardzo duży błąd. Witamina D zawarta w rybach odpowiada za układ immunologiczny wzmacniając go. Dodatkowo wpływa na obecność w organizmie specyficznego białka o nazwie katelicydyna, które działa bakteriobójczo. Dodatkowo o kwasy omega 3 i omega 6 wspierając serce i krążenie w organizmie człowieka.

 

KISZONKI

To także istotna pozycja w menu. Szczególnie cenne są potrawy z wątkiem kiszonek w tle teraz jesienna, a już w sumie zimową porą. W wyniku kiszenia cukry proste ulegaja reakcji do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy jest idealny dla rozwoju bakterii jelitowych. Te właśnie odpowiadają za odporność na różne zjawiska niebezpieczne mogące mieć miejsce w przewodzie pokarmowym.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

JAJKA

Są ważne ze względu na bardzo dużą zawartość cynku. Nam być może cynk najbardziej kojarzy się z pięknem włosów i paznokci, Jednak oprócz tych zadań jest on bardzo mocno związany z odpornością organizmu. Bierze udział w produkcji ciał odpornościowych, a podany w ciągu 24 godzin od początku infekcji skutecznie ją zwalcza. Cynk odnajdziemy także w: kaszy gryczanej, kapuście czerwonej, pieczywie razowym.

BAKŁAŻAN

Jest bogatym źródłem witamin A, E i C. Wspiera w nabywaniu odporności i zapobieganiu wystąpienia infekcji.

MIÓD

To także bogate źródło wartościowych substancji mineralnych wpływających wspaniale na odporności. Spożywany codziennie jako przekąska do pieczywa lub pita woda z miodem wpływając na przewód pokarmowy poprawia również kondycję naszej odporności.

To tylko parę produktów, które pomogą Ci zdrowo przetrwać zimne dni. Natura i świat kulinarny oferują jeszcze więcej takich wzmacniaczy naszego zdrowia. Jakie Wy macie sposoby wprost na odporność wprost z talerza?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Racuszki z jabłkiem Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy