BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

Święta, to ciężki okres dla osób na diecie bezglutenowej... wiem, to z własnego doświadczenia... Jeśli więc nawet i Ty sam spożywasz gluten, pomyśl już przed świętami, czy oby na pewno wśród Twoich świątecznych gości nie będzie osoby, która nie spożywa glutenu. Gwarantuję Ci, że zrobisz jej najlepszą niespodziankę jeśli przygotujesz pierniczki, które bez obaw będzie mogła spożywać :)

Składniki na około 40 pysznych pierniczków

  • 140 g ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego (!)
  • 60 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 80 ml miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki z amarantusa
  • 100 g mąki bezglutenowej do podsypywania ciasta
  • 2–3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki zmielonego anyżu (lub ewentualnie gotowa przyprawa do pierników)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

Rozpuścić masło najlepiej w kąpieli wodnej, dodaj miód, ksylitol, przyprawy oraz rozbite i lekko roztrzepane widelcem jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki leciuteńko podgrzewając. Następnie wymieszane składniki przelej do miski. Teraz czas na dodanie mąki oraz sody oczyszczonej. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Po wyrobieniu ciasta przykryj miskę i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przed wstawieniem ciasta do lodówki, możesz podzielić je na 4 części co ułatwi nam sprawę przy dalszym wałkowaniu.

NAJPOPULARNIEJSZE

Blat na którym będziemy wałkować możemy posypać mąką. Ciasto rozwałkujemy. Osobiście zawsze staram się aby było jak najcieńsze, gdyż takie pierniczki lubię najbardziej. Foremkami wycinamy nasze pierniczki. W zależności od grubości naszego ciasta, pierniczki pieczemy ok 8–12 minut. Generalnie zasada, iż pieczemy do zrumienienia się naszych ciasteczek. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do przestudzenia. Aby zachowały aromat i "chrupkość" dobrze jest je przechowywać w zamkniętym pudełku.

Zobacz również: Zapomnij o nudzie na fitnessie - ćwicz bokwę

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości? Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?