BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

Święta, to ciężki okres dla osób na diecie bezglutenowej... wiem, to z własnego doświadczenia... Jeśli więc nawet i Ty sam spożywasz gluten, pomyśl już przed świętami, czy oby na pewno wśród Twoich świątecznych gości nie będzie osoby, która nie spożywa glutenu. Gwarantuję Ci, że zrobisz jej najlepszą niespodziankę jeśli przygotujesz pierniczki, które bez obaw będzie mogła spożywać :)

Składniki na około 40 pysznych pierniczków

  • 140 g ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego (!)
  • 60 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 80 ml miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki z amarantusa
  • 100 g mąki bezglutenowej do podsypywania ciasta
  • 2–3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki zmielonego anyżu (lub ewentualnie gotowa przyprawa do pierników)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

Rozpuścić masło najlepiej w kąpieli wodnej, dodaj miód, ksylitol, przyprawy oraz rozbite i lekko roztrzepane widelcem jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki leciuteńko podgrzewając. Następnie wymieszane składniki przelej do miski. Teraz czas na dodanie mąki oraz sody oczyszczonej. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Po wyrobieniu ciasta przykryj miskę i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przed wstawieniem ciasta do lodówki, możesz podzielić je na 4 części co ułatwi nam sprawę przy dalszym wałkowaniu.

NAJPOPULARNIEJSZE

Blat na którym będziemy wałkować możemy posypać mąką. Ciasto rozwałkujemy. Osobiście zawsze staram się aby było jak najcieńsze, gdyż takie pierniczki lubię najbardziej. Foremkami wycinamy nasze pierniczki. W zależności od grubości naszego ciasta, pierniczki pieczemy ok 8–12 minut. Generalnie zasada, iż pieczemy do zrumienienia się naszych ciasteczek. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do przestudzenia. Aby zachowały aromat i "chrupkość" dobrze jest je przechowywać w zamkniętym pudełku.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Racuszki z jabłkiem Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy