7 NATURALNYCH ANTYBIOTYKÓW z TWOJEJ KUCHNI

Czy to na przestrzeni przełamania jesieni w zimę, czy to zimy na wiosnę reklamy i audycje telewizyjne zalewają nas strachem i niepokojem o infekcjach, potęgując przy tym nasze myśli reklamami substancji cud wprost z apteki, które niemal ekspresowo obniżą nam gorączkę, ba, nawet postawią nas na nogi w parę sekund.

Niemal każdy z nas wie, jak zwodnicze bywają te reklamy, a co za tym idzie suplementy, cudowne płyny do picia to czysta chemia, trucizna dla wątroby i żołądka. Kochani przecież natura daje nam potężny oręż do walki z bakteriami, wirusami i atakującymi nas innymi drobnoustrojami.

Naturalne antybiotyki. Bogactwo pożywienia, przypraw i dodatków wprost z naszych stołów, które mają czasem silniejszą moc niż antybiotyk przepisany przez lekarza na receptę lub suplement diety zapewniają nam szybkie wyzdrowienie, a po za tym to co ważne wzmocnienie naszej odporności. Lista takich specyfików jest długa. Dzisiaj moje naj, to, jakie polecam Wam do walki z choróbskami.

CEBULA

Chyba najstarszy znany naturalny antybiotyk. Stosowany w każdej niemal rodzinie. Ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i rozgrzewające. Usuwa także nadmiar wody z organizmu. Jest to szczególnie ważna właściwość dla osób z problemami reumatycznymi, nadciśnieniem i chorobami nerek. Jest bardzo skutecznym lekiem w przypadku anginy. Skutecznie zwalcza pasożyty.

CZOSNEK

Tak uwielbiany jako kulinarny element wariacji kuchennych, a przez drugich znienawidzony za specyficzny niemiły zapach i woń porażającą intensywnością. Jednak jego moc antybakteryjną i obniżającą ciśnienie krwi doceniło mnóstwo ludzi.

Od wieków to jeden z najlepszych antybiotyków niszczących najostrzejsze wirusy atakujące nasz system immunologiczny. Substancja o nazwie alicyna, która odpowiada za zapach, o którym piszę powyżej, bogactwo aminokwasów, witamin i związków mineralnych tak duże w czosnku jest gwarantem zdrowia i witalności.

Jak zapewniają naturoterapeuci jedzenie codziennie jednego ząbku czosnku daje nam odporność i zdrowie. Dla osób, które chcą czerpać z natury i dobrodziejstw czosnku zdrowie są także alternatywy. Na rynku jest czosnek w postaci bezwonnej; macerat olejowy lub czosnek liofilizowany.

Zobacz również: Jak odchudzić sałatkę?

KIT PSZCZELI

Już ponad 2 tysiące lat temu Hipokrates znal i stosował ten naturalny specyfik do leczenia wielu chorób. Kit pszczeli dla nie wtajemniczonych do końca to substancja żywiczna produkowana przez pszczoły. Głównym składnikiem kitu pszczelego czyli inaczej propolisu jest żywica z pąków roślin.

W trakcie obróbki pszczoły dodają do niego wydzielinę z leczniczymi substancjami. Dodają do niego także wosk i pyłek. Hamuje on i to znacząco rozwój grzybów i wirusów. To idealny środek dezynfekujący. Stany zapalne, problemy z dziąsłami i skaleczenia to także obszary gdzie kit pszczeli jest idealnym lekiem.

CYNAMON

Egzotyczna przyprawa wprost z lasów tropikalnych jest w Polsce najbardziej znana jako dodatek do deserów i kawy. Mało kto wie, że to także naturalny antybiotyk. Cynamon działa napotnie, antybakteryjnie, ekspresowo rozgrzewa. Dostarcza cennych witamin dających siły. Zwalcza drożdżaki. Jest oczyszczającą roślinną przyprawą, która regeneruje po grypie i innych infekcjach wirusowych.

TYMIANEK

Szczególnie ta przyprawa jest zalecana w postaci olejku tymiankowego. Jej właściwości antyseptyczne i odkażające są idealnym wskazaniem do stosowania przy wszelkich chorobach z kaszlem, zaburzeniami pracy krtani, oskrzeli. Thymol jako główna lecznicza substancja z tymianku dodatkowo zabija pasożyty.

IMBIR

Stosowany od 5000 lat w Azji jest idealnym środkiem łagodzącym ból, świetnym termogenikiem; idealnie rozgrzewa w czasie zimy. Dodatkowo to naturalny antybiotyk wzmacnia, w czasie i po chorobie. Zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej. Idealny przy wszystkich chorobach bakteryjnych żołądka.

ECHINACEA CZYLI JEŻÓWKA

To znana roślina, z której przetwory są stosowane w czasie infekcji i przeziębień. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Podawana profilaktycznie podnosi odporność organizmu. Jest więc świetną substancją dodającą sił już dla osoby zdrowej, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby.

Lista takich naturalnych antybiotyków jest o wiele dłuższa. Tutaj przedstawiłam tylko te najpopularniejsze. Więc Moi czytelnicy piszcie, piszcie ☺ jakie Wy macie swoje patenty na zdrowie, jakich naturalnych antybiotyków używacie, co jest Waszym źródłem zdrowia w tym temacie?.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Domowe pralinki Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Właściwości maślanki