CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE

Chleb, pieczywo, kochane codzienne bochenki… Jedni lubią krojony, a inni nie wyobrażają sobie, że chleb może nie być pachnący i jeszcze ciepły kupowany w osiedlowym sklepiku. Niestety w wielkomiejskim gwarze supermarketów, a i klasyka hipermarketów nie zawsze wiemy co jest dobre, bo zdrowe. Więc dylemat z tytułu mojego wpisu pragnę od razu rozstrzygnąć; zdecydowanie to najlepszy jest CHLEB NA ZAKWASIE.

Dlaczego ten na drożdżach jest złą opcją wyboru smaku i zdrowia, a raczej nie zdrowia ?

Niestety ale szybką i na skróty alternatywą stało się wyrabianie, produkcja i sprzedaż pieczywa opartego na drożdżach. To szybka fermentacja bakteryjna i reakcje nie zawsze oznaczające szybkość i zdrowie dla organizmu razem wzięte. Dlatego musimy sobie uzmysłowić kochani moi czytelnicy, jak ważne jest dbanie, by jeść chleb na zakwasie, ten zdrowy i naprawdę będący nawet dla nas naturalnym lekarstwem.

Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy

CHLEB NA ZAKWASIE CZYLI ?

Zakwas

Podstawa udanego wypieku pieczywa czyli właśnie zakwas kryje dla nas w sobie również tajemnice zdrowia. Otóż podczas produkcji zakwasu dochodzi do zniszczenia substancji rakotwórczych, pleśni oraz toksyn.

Indeks glikemiczny

Chleb na zakwasie ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach.

Alergia, a chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to cudowna alternatywa dla alergików, którzy są bardzo często uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia.

Bakterie kwasu mlekowego

W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają się te bardzo dobre bakterie, tak, tak ☺, niektórzy z Was mogą je kojarzyć już, to właśnie one zasiedlają nasz przewód pokarmowy i leczą, a także zapobiegają biegunkom, niestrawnościom i innym dolegliwościom, są to bakterie odpowiadające za prawidłową mikroflorę jelit.

Zobacz też: Fioletowy chleb — nowe super food

Chleb na zakwasie, magia dobrych bakterii, właściwości leczące i wspierające jelita czyli ogółem mówiąc nasz przewód pokarmy sprawiają, że nie ma lepszego pieczywa. Podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami z chlebem, jakie macie ulubione?

Pieczecie go w domu samodzielnie ?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Fioletowy chleb - nowe super food Przepis na koktajl proteinowy Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Omlet z płatków owsianych Daktylowa tarta z kremem kokosowym Domowe pralinki Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Dietetyczna pizza w 10 minut Zdrowe wegańskie "monte" Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig Omlet owsiany – przepisy Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Popularne w tym tygodniu:

Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI Przepis na koktajl proteinowy Przepis na zdrowy sernik bez sera Bananowy chleb Korzyści wynikające z picia ciepłej wody z cytryną. Zacznij to robić już dziś! Pijesz wino w dużych ilościach? Widać to na twojej twarzy