FIT „pankejki”
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 5 komentarzyPrzepis, który skradł moje serce! Amerykańskie „pankejki”, oczywiście w zmodyfikowanej przeze mnie zdrowej formie.
Nie dość, że są pyszne, to co najważniejsze – zdrowe. Zdrowe węglowodany (złożone), dostarczą Ci energii na długie godziny, jajka – pełnowartościowe białko i odrobina słodyczy – (wybierzesz najlepiej syrop z agawy lub ksylitol, który ma niski indeks glikemiczny).
FIT PANCAKES — przepis na 2 porcje (10 szt):
- 200 g jogurtu greckiego;
- 2 łyżki ksylitolu ( lub syrop z agawy);
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 10 g otrębów (dowolne);
- 1 łyżeczka siemienia lnianego;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mleka (u mnie roślinne);
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego — ja starłam odrobinę wanilii;
- szczypta soli.
Oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtko i jajko mieszkamy razem z mlekiem i startą wanilią – możemy użyć do pomocy blender. Dodajemy mąkę, ksylitol (można również użyć innego słodkiego zamiennika), siemię lniane i otręby. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie ubijamy białko dodając szczyptę soli. Następnie ubite białko dodajemy do uprzednio przygotowanej masy. Delikatnie łączymy. Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu lub też możemy dodać na patelnię odrobinę oleju kokosowego.
Have a nice day
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze