Kotleciki z kaszą jaglaną. To jest łatwe!
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 8 komentarzyBardzo łatwe do przygotowania, z minimalną ilością składników. A do tego jakie zdrowe... Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu więc mogą ją jadać osoby uczulone na gluten (w tym ja). Ma mało skrobi ale za to dużo łatwo cennego przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B – B1, B2, B6 oraz w miedź i żelazo.
Przygotowanie (ok. 4–5 kotlecików)
- ok. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (mniej więcej 1/3 szklanki suchej)
- 5–6 pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- sól, pieprz i pozostałe przyprawy wg. uznania ( u mnie: kurkuma i wędzona papryka)
- olej kokosowy do smażenia
- ok. 6 łyżek otrębów lub zmielonych płatków owsianych albo mąka np. ryżowa
- kilka łyżek posiekanej pietruszki
- Suchą kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, potem wrzątkiem. Następnie dodajemy do ok. 1 szklanki wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok. 10–15 minut. Po tym czasie (jak kasza wchłonie wodę) wyłączamy kuchenkę i pozwalamy kaszy jeszcze chwilę dojść pod przykryciem.
- Cebulę i pieczarki kroimy (nie musi być bardzo drobno) i smażymy przez ok. 5–10 minut na patelni na odrobinie oleju kokosowego. Podczas smażenia solimy i pieprzymy do smaku (ja dodaję całkiem sporo pieprzu, kurkumy i papryki wędzonej, bo kasza jaglana jest dość mdła sama w sobie).
- Lekko przestudzoną kaszę blendujemy razem z duszonymi pieczarkami i cebulą, dodajemy do tego też posiekaną natkę pietruszki.
- Aby zagęścić i "wzmocnić" masę dodajemy do niej otręby lub zmielone płatki owsiane albo mąkę ryżową (ok. 4 łyżki, ale jeśli masa będzie zbyt kleista, trzeba zwiększyć tę ilość).
- Formujemy kotleciki, obtaczamy je trochę w pozostałych otrębach lub płatkach owsianych / mące ryżowej
- Smażymy na minimalnej ilości oleju, na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
Smacznego i zdrowego obiadu :)
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze