Co znajdziemy w wędlinach sklepowych?
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuZdobyć dobrą, "prawdziwą" wędlinę w sklepie to nie lada wyczyn... Warto postarać się przestawić na domowe zdrowe pasty warzywne - ich przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu, a jest to WIELKI krok dla Twojego zdrowia.
Przyznam się, że nawet mój mąż istny mięsożerca zrezygnował ze sklepowych wędlin, gdy zaczął uważnie czytać ich skład. Jedyna wędlina, która pojawia się u nas w domu, to kiełbasa z dziczyzny zakupiona od zaprzyjaźnionej Pani i ta domowa "od święta" upieczona przeze mnie lub przez rodziców.
Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz
Jednak, jeśli nadal nie potrafisz zrezygnować z wędlin, zwróć uwagę aby nie zawierały takich składników:
- wzmacniacze smaku, np. glutaminian monosodowy (E621)
- barwniki, np. koszenila (E120), karmele (E150a-d)
- substancje zwiększające wydajność, m.in.:
- difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452)
- karagen (E407)
- mięso oddzielone mechanicznie (MOM),
- skórki wieprzowe lub drobiowe
- skrobia (np. ziemniaczana)
- błonnik (np. pszenny, bambusowy)
- białko roślinne (np. sojowe), białko zwierzęce (np. wieprzowe)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze