Lekkostrawne i proste klopsiki drobiowe.
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 6 komentarzyKlopsiki mogą być maksymalnie dietetycznym daniem i sprawdzą się zarówno w przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy jak i tych, którzy muszą odżywiać się lekkostrawnie. Z racji swojej delikatności będą smakowały dzieciom, a jednocześnie nasycą nawet największych głodomorów. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki (dla 4 osób):
- ½ kilograma chudego mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (ewentualnie 4 łyżki otrąb)
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- liście laurowe, ziele angielskie
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkami, tymiankiem i warzywami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Na koniec dodajemy mąkę/otręby, ponownie wyrabiamy i formujemy klopsiki. W dużym garnku (przynajmniej 4 litrowym) zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczką soli (najlepiej himalajskiej). Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej klopsiki, jednakże partiami, po 3–4 sztuki, by nie przerwać gotowania się wody. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym wypadku warzywa zawarte w masie mogą się oddzielić od mięsa i wyjdzie nam zupa zamiast klopsów. Całość gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dzięki ugotowaniu klopsików w wodzie są one idealnym lekkostrawnym i smacznym daniem.
Po więcej przepisów, inspiracji i motywacji zapraszam na moją stronę internetową
TrenerkaZdrowejDiety.pl
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze