ŚLEDŹ w OLEJU LNIANYM ... do walki z Twoim tłuszczykiem !
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 7 komentarzyDomowy śledźik z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Tym razem proponuję Ci wykorzystać olej lniany.
Olej lniany jest jednym z najcenniejszych źródeł NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Nazwę „niezbędne” zawdzięczają temu, że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, więc musimy ich dostarczać w pożywieniu. Olej lniany pomoże Ci w zachowaniu odpowiedniego cholesterolu (obniża ten "zły), wspomaga proces odchudzania tzn. pomaga pozbyć się zbędnego tłuszczyku zwłaszcza z okolic brzucha (szczególnie u mężczyzn i kobiet w średnim wieku).
Przepis na pyszne, tradycyjne śledziki … jednak w nowej odsłonie!
Składniki:
- pół kg filetów śledziowych
- 3–4 cebule
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- olej lniany tłoczony na zimno (ok 100 — 150 ml) - do zalania słoika
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
Wykonanie:
Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, skropić octem. W naczyniu np. słoiku układać na przemian cebulę i śledzie. Dodać kilka ziaren pieprzu + liść laurowy. Zalać słoik olejem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24–48 godzin. Smacznego !
źródło: internet
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze