Domowa biała czekolada z pistacjami!
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuDomowa, najlepsza biała czekolada! Jej wykonanie jest naprawdę proste, jednak skrupulatnie przestrzegaj wskazówek z przepisu od Savory or Sweat.
SKŁADNIKI
- 50g masła kakaowego jadalnego*
- 25g orzechów nerkowca (nieprażonych i niesolonych)
- 25g cukru pudru (ja zmieliłam ksylitol)
- 10g mleka w proszku (polecam kokosowe, ale może być również sojowe, ryżowe lub inne)
- kilka kropel olejku waniliowego (lub ziarenka prawdziwej wanilii)
- szczypta soli
Dodatki
- solone pistacje lub dowolne orzechy i bakalie
WYKONANIE
- Masło kakaowe rozpuść na małym ogniu w małym garnuszku. Gdy będzie w pełni płynne, odstaw je na moment na bok, by było ciepłe, lecz nie gorące(!). To bardzo ważnie, ponieważ gdy Twoje masło kakaowe będzie zbyt gorące, cukier się skrystalizuje i nie czekolada nie wyjdzie.
- W misie blendera umieść orzechy nerkowca, ciepłe i stopione masło kakaowe, cukier puder, mleko w proszku, olejek waniliowy oraz sól. Zblenduj na kremową i jednolitą masę. Upewnij się, że płyn jest kremowy i bez kawałków orzechów i grudek. Pracuj szybko ponieważ masło kakaowe może zacząć gęstnieć**.
- Czekoladę wylej do silikonowej formy lub do małych foremek jak na pralinki. Wierzch udekoruj ulubionymi dodatkami. Czekoladę umieść w lodówce na około godzinę lub do zamrażalnika jeśli się niecierpliwisz. Gdy tabliczka zastygnie i będzie twarda, możesz ją pokroić i serwować. Czekoladę przechowuj w lodówce, w szczelnym zamknięciu.
UWAGI
- upewnij się, że Twoje masło kakaowe to masło spożywcze, a nie kosmetyczne
- jeśli masło kakaowe zastygnie, umieść naczynie z czekoladą w misce z ciepłą wodą. Dzięki temu masło kakaowe ponownie się stopi. Pamiętaj jednak by do czekolady nie dostała się ani kropelka wody
Źródło: www.savoryorsweet.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze