Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu)
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 4 komentarzeCzy ciasto może być zdrowe ? Czy można pozwolić sobie na kawałek nawet będąc na diecie ? Odpowiedź brzmi ! TAK ! Można :) Po pierwsze ... kawałek zdrowej słodkości sprawi, że nie sięgniesz po niezdrowe sklepowe naszpikowane cukrem, syropem glukozowym produkty. Po drugie ... przekonasz się, że zdrowo można też i smacznie :) Oczywiście jak we wszystkim zachowujemy zdrowy umiar.
- 1,5 kg jabłek
- ok. 200 gramów wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 5 łyżek ksylitolu
- 100 gramów masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2–3 garście orzechów włoskich
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu / syropu z agawy / klonowego
- aromat waniliowy lub laska wanilii
- opcjonalnie cynamon
Obieramy jabłka a następnie kroimy na dosyć drobne kawałki i dusimy na łyżce masła. Gdy jabłka będą miękkie powoli dodajemy miód i cukier waniliowy.
Siekamy orzechy, a wiórki kokosowe miksujemy na mąkę. W misce wymieszać: mąkę kokosową, mąkę gryczaną i kukurydzianą. Dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło i kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii. Szybko zagnieść, lub wymieszać za pomocą miksera. Papierem wyłożyć spód tortownicy. Wysypać ¾ ciasta i ugnieść palcami, przyklejając dokładnie do spodu, tworząc kilkucentymetrowy brzeg.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 5 minut. Następnie wyciągnąć, na spód przełożyć jabłka, posypać pozostałą częścią ciasta i orzechami. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż kruszonka się zezłoci. Pozostawić do wystudzenia.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze