AWOKADO egzotyczny cud zdrowia !

Ojczyzną tego owocu jest Ameryka Środkowa. Ten specyficzny podobny do gruszki owoc ma chropowatą skórkę i smak bardzo ciekawy. Dodatkowo co zaskakuje dwa najważniejsze fakty o awokado są dość sprzeczne wobec siebie.

DWIE SPRZECZNE TEORIE, A JEDNAK SIĘ ŁĄCZĄ?

  • Awokado zawiera dużo kalorii, tłuszcze
  • Awokado wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczu i obniża „zły” cholesterol

Zobacz też: Awokado – naturalny pogromca tłuszczu na brzuchu

Tak więc jak te dwa fakty mogą być zgodne ze sobą?

Mówiąc o tłuszczach musimy rozgraniczyć tłuszcze złe i dobre, a właśnie awokado zawiera to co najzdrowsze, czyli tłuszcze omega, które wspierają organizm w walce z krągłościami. Dodatkowo błonnik daje samo zdrowie przewodowi pokarmowemu i oczyszcza jelita. Badania naukowe przeprowadzone na osobach walczących z otyłością dowiodły, ze awokado wpływa na ubytek w talii. Więc teraz mamy pewność, że właśnie awokado pomimo kaloryczności jest owocem zalecanym do pomocy w walce o bycie fit.

BOGACTWO MINERAŁÓW

Awokado zawiera tak cenne odżywcze:

  • witaminę E tzw. witaminę młodości,
  • karotkę w postaci witaminy A, która również dba o wzrok i skórę,
  • witamy B1, B2 wspierające układ nerwowy i nasze siły
  • witaminę C, która odpowiada za odporność i stan naszych żył i naczyń krwionośnych,
  • kwas foliowy niezbędny szczególnie dla kobiet w ciąży,

AWOKADO DLA KAŻDEGO Z NAS

Lista zdrowotnych właściwości awokado jest ciekawa i istotna.

Tak więc owoc z dalekiego kraju pełnego uśmiechu:

  • Obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu
  • Wspiera kobiety w okresie przedmiesiączkowym
  • Łagodzi stan zapalny w trakcie dolegliwości reumatycznych
  • Wzmacnia układ odpornościowy

Kwasy omega 3 i omega 6, o których pisałam powyżej oprócz wsparcia wątku utraty wagi chronią przed rozwojem chorób serca i układu naczyniowego, są tym samym znaczeniowo bardzo podobne do ryb i ich działania na organizm człowieka

  • Zmniejsza ryzyko udaru
  • Wzmacnia oczy
  • Ma przeciwstarzeniowe działanie
  • Wzmacnia układ nerwowy
  • Poprawia koncentrację

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

AWOKADO — CIEKAWOSTKI

  • Awokado jest „krewnym” gruszki
  • Aztekowie nazywali awokado „maślanym owocem”
  • Inkowie uznawali awokado za afrodyzjak
  • Awokado było wykorzystywane już 7000 lat przed naszą erą
  • Drzewo awokado osiąga wysokość nawet 20 metrów
  • Owoc awokado, czyli jego część jadalna (tzw. gruszka awokado), jest, z punktu widzenia botaniki, jagodą
  • Niejadalne części awokado (liście, pestki) są silnie trujące dla zwierząt
  • Sok z cytryny zapobiega zmianie koloru rozkrojonego awokado na brązowy
  • Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży
  • W procesie obróbki termicznej (gotowanie, smażenie) awokado nabiera lekko gorzkiego smaku

Egzotyczne cudo, a ile dobrego i to różnorodnego.
fot. pixabay.com

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Berberys zwyczajny, czyli polska cytryna Maj - sezon na botwinkę Właściwości maślanki Jak wybrać dobry ryż? Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli? Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Gorąca woda – najtańszy lek świata 7 mitów o occie jabłkowym Co pić, żeby mieć płaski brzuch? Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego Dietetyczne ciasto – składniki, dodatki Właściwości orzechów makadamia Uważaj na warzywne chipsy! To prawdziwa bomba kaloryczna Zdrowe wegańskie "monte" 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Granat i jego właściwości lecznicze

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Domowe pralinki Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Właściwości maślanki