PALEO fast food, czyli BURGER w wersji "slow"

Dieta paleo to sposób odżywiania dla smakoszy mięsa... czyli sprawdź przepis na burgera "człowieka pierwotnego"


Składniki:
- ok. 130 g mielonego mięsa wołowego;
- 2 grube plastry dużego bakłażana;
- 2‒3 plasterki pomidora;
- czerwona cebula;
- sałata / jarmuż;
- 1 łyżeczka rozgniecionego posolonego awokado;
- odrobina oleju kokosowego;
- sól, pieprz.
A gdzie bułka zastanawiacie się? Bułki nie będzie, to bakłażan spełni nam tę funkcję, dlatego też powinien być jak największy (jak najszerszy). Ukrojone plastry bakłażana posypujemy solą (najlepiej himalajską), następnie skrapiamy olejem kokosowym (z dwóch stron). Wrzucamy plastry bakłażana na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy po obu stronach, do momentu aż się bakłażan lekko przypiecze i będzie dosyć miękki.

Z mięsa formujemy burgera o średnicy nieco większej niż nasze plastry bakłażana (mięso skurczy w trakcie smażenia) lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla i smażymy z każdej strony ok. 2 minut.
Ściągamy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez mniej więcej 1 minutę.
Na plastrze bakłażana układamy mięso i pozostałe składniki w dowolnej kolejności, nakładamy majonez i przykrywamy drugim plastrem. Gotowego burgera możemy wzmocnić patyczkiem do szaszłyków. Gotowe !


Polecane przez autora:
- Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe
- Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy)
- Fit ciasto z masła orzechowego
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze