Przez żołądek do... wzmocnienia odporności! Czyli co jeść, by nie dopadła Cię choroba...
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 5 komentarzyUkład odpornościowy zapewnia organizmowi w każdym wieku odporność przed infekcjami, zakażeniami. To właśnie nasza odporność gwarantuje nam dobrą energię i wspiera w codziennej walce, by nie zaatakowały nas czynniki wpływające na stan naszej formy fizycznej.
Wielką rolę w tym obszarze spełnia przewód pokarmowy. To właśnie tą drogą, czyli jelitową i żołądkową najszybciej wnikają w głąb naszego organizmu niebezpieczne bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego oprócz regularnego snu, odpowiedniej ilości ruchu to nasze menu i to jak mówi słynne przysłowie „co mamy na talerzu” może nam dać naturalną pomoc i wsparcie, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność.
Dlatego dzisiaj zapraszam do mojej galerii produktów mających duży wpływ na poziom naszej odporności.
CEBULA I CZOSNEK
Znane już od czasów naszych babć i prababć mają bardzo silne działanie zabijające bakterie i bardzo ostre wirusy. Zawierają duże ilości witamin: A, B1, B2, PP,C. Do tego składniki mineralne: żelazo, miedź, chrom, selen.
Są naturalnymi lekami na kaszel i ból gardła.
RYBY
Rodzaj pożywienia, które Polacy bardzo zaniedbują planując swoje menu. To bardzo duży błąd. Witamina D zawarta w rybach odpowiada za układ immunologiczny wzmacniając go. Dodatkowo wpływa na obecność w organizmie specyficznego białka o nazwie katelicydyna, które działa bakteriobójczo. Dodatkowo o kwasy omega 3 i omega 6 wspierając serce i krążenie w organizmie człowieka.
KISZONKI
To także istotna pozycja w menu. Szczególnie cenne są potrawy z wątkiem kiszonek w tle teraz jesienna, a już w sumie zimową porą. W wyniku kiszenia cukry proste ulegaja reakcji do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy jest idealny dla rozwoju bakterii jelitowych. Te właśnie odpowiadają za odporność na różne zjawiska niebezpieczne mogące mieć miejsce w przewodzie pokarmowym.
JAJKA
Są ważne ze względu na bardzo dużą zawartość cynku. Nam być może cynk najbardziej kojarzy się z pięknem włosów i paznokci, Jednak oprócz tych zadań jest on bardzo mocno związany z odpornością organizmu. Bierze udział w produkcji ciał odpornościowych, a podany w ciągu 24 godzin od początku infekcji skutecznie ją zwalcza. Cynk odnajdziemy także w: kaszy gryczanej, kapuście czerwonej, pieczywie razowym.
BAKŁAŻAN
Jest bogatym źródłem witamin A, E i C. Wspiera w nabywaniu odporności i zapobieganiu wystąpienia infekcji.
MIÓD
To także bogate źródło wartościowych substancji mineralnych wpływających wspaniale na odporności. Spożywany codziennie jako przekąska do pieczywa lub pita woda z miodem wpływając na przewód pokarmowy poprawia również kondycję naszej odporności.
To tylko parę produktów, które pomogą Ci zdrowo przetrwać zimne dni. Natura i świat kulinarny oferują jeszcze więcej takich wzmacniaczy naszego zdrowia. Jakie Wy macie sposoby wprost na odporność wprost z talerza?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze