Przez żołądek do... wzmocnienia odporności! Czyli co jeść, by nie dopadła Cię choroba...

Układ odpornościowy zapewnia organizmowi w każdym wieku odporność przed infekcjami, zakażeniami. To właśnie nasza odporność gwarantuje nam dobrą energię i wspiera w codziennej walce, by nie zaatakowały nas czynniki wpływające na stan naszej formy fizycznej.

Wielką rolę w tym obszarze spełnia przewód pokarmowy. To właśnie tą drogą, czyli jelitową i żołądkową najszybciej wnikają w głąb naszego organizmu niebezpieczne bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego oprócz regularnego snu, odpowiedniej ilości ruchu to nasze menu i to jak mówi słynne przysłowie „co mamy na talerzu” może nam dać naturalną pomoc i wsparcie, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność.

Dlatego dzisiaj zapraszam do mojej galerii produktów mających duży wpływ na poziom naszej odporności.

CEBULA I CZOSNEK

Znane już od czasów naszych babć i prababć mają bardzo silne działanie zabijające bakterie i bardzo ostre wirusy. Zawierają duże ilości witamin: A, B1, B2, PP,C. Do tego składniki mineralne: żelazo, miedź, chrom, selen.

Są naturalnymi lekami na kaszel i ból gardła.

RYBY

Rodzaj pożywienia, które Polacy bardzo zaniedbują planując swoje menu. To bardzo duży błąd. Witamina D zawarta w rybach odpowiada za układ immunologiczny wzmacniając go. Dodatkowo wpływa na obecność w organizmie specyficznego białka o nazwie katelicydyna, które działa bakteriobójczo. Dodatkowo o kwasy omega 3 i omega 6 wspierając serce i krążenie w organizmie człowieka.

 

KISZONKI

To także istotna pozycja w menu. Szczególnie cenne są potrawy z wątkiem kiszonek w tle teraz jesienna, a już w sumie zimową porą. W wyniku kiszenia cukry proste ulegaja reakcji do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy jest idealny dla rozwoju bakterii jelitowych. Te właśnie odpowiadają za odporność na różne zjawiska niebezpieczne mogące mieć miejsce w przewodzie pokarmowym.

JAJKA

Są ważne ze względu na bardzo dużą zawartość cynku. Nam być może cynk najbardziej kojarzy się z pięknem włosów i paznokci, Jednak oprócz tych zadań jest on bardzo mocno związany z odpornością organizmu. Bierze udział w produkcji ciał odpornościowych, a podany w ciągu 24 godzin od początku infekcji skutecznie ją zwalcza. Cynk odnajdziemy także w: kaszy gryczanej, kapuście czerwonej, pieczywie razowym.

BAKŁAŻAN

Jest bogatym źródłem witamin A, E i C. Wspiera w nabywaniu odporności i zapobieganiu wystąpienia infekcji.

MIÓD

To także bogate źródło wartościowych substancji mineralnych wpływających wspaniale na odporności. Spożywany codziennie jako przekąska do pieczywa lub pita woda z miodem wpływając na przewód pokarmowy poprawia również kondycję naszej odporności.

To tylko parę produktów, które pomogą Ci zdrowo przetrwać zimne dni. Natura i świat kulinarny oferują jeszcze więcej takich wzmacniaczy naszego zdrowia. Jakie Wy macie sposoby wprost na odporność wprost z talerza?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec?

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych