AWOKADO egzotyczny cud zdrowia !
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuOjczyzną tego owocu jest Ameryka Środkowa. Ten specyficzny podobny do gruszki owoc ma chropowatą skórkę i smak bardzo ciekawy. Dodatkowo co zaskakuje dwa najważniejsze fakty o awokado są dość sprzeczne wobec siebie.
DWIE SPRZECZNE TEORIE, A JEDNAK SIĘ ŁĄCZĄ?
- Awokado zawiera dużo kalorii, tłuszcze
- Awokado wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczu i obniża „zły” cholesterol
Zobacz też: Awokado – naturalny pogromca tłuszczu na brzuchu
Tak więc jak te dwa fakty mogą być zgodne ze sobą?
Mówiąc o tłuszczach musimy rozgraniczyć tłuszcze złe i dobre, a właśnie awokado zawiera to co najzdrowsze, czyli tłuszcze omega, które wspierają organizm w walce z krągłościami. Dodatkowo błonnik daje samo zdrowie przewodowi pokarmowemu i oczyszcza jelita. Badania naukowe przeprowadzone na osobach walczących z otyłością dowiodły, ze awokado wpływa na ubytek w talii. Więc teraz mamy pewność, że właśnie awokado pomimo kaloryczności jest owocem zalecanym do pomocy w walce o bycie fit.
BOGACTWO MINERAŁÓW
Awokado zawiera tak cenne odżywcze:
- witaminę E tzw. witaminę młodości,
- karotkę w postaci witaminy A, która również dba o wzrok i skórę,
- witamy B1, B2 wspierające układ nerwowy i nasze siły
- witaminę C, która odpowiada za odporność i stan naszych żył i naczyń krwionośnych,
- kwas foliowy niezbędny szczególnie dla kobiet w ciąży,
AWOKADO DLA KAŻDEGO Z NAS
Lista zdrowotnych właściwości awokado jest ciekawa i istotna.
Tak więc owoc z dalekiego kraju pełnego uśmiechu:
- Obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu
- Wspiera kobiety w okresie przedmiesiączkowym
- Łagodzi stan zapalny w trakcie dolegliwości reumatycznych
- Wzmacnia układ odpornościowy
Kwasy omega 3 i omega 6, o których pisałam powyżej oprócz wsparcia wątku utraty wagi chronią przed rozwojem chorób serca i układu naczyniowego, są tym samym znaczeniowo bardzo podobne do ryb i ich działania na organizm człowieka
- Zmniejsza ryzyko udaru
- Wzmacnia oczy
- Ma przeciwstarzeniowe działanie
- Wzmacnia układ nerwowy
- Poprawia koncentrację
AWOKADO — CIEKAWOSTKI
- Awokado jest „krewnym” gruszki
- Aztekowie nazywali awokado „maślanym owocem”
- Inkowie uznawali awokado za afrodyzjak
- Awokado było wykorzystywane już 7000 lat przed naszą erą
- Drzewo awokado osiąga wysokość nawet 20 metrów
- Owoc awokado, czyli jego część jadalna (tzw. gruszka awokado), jest, z punktu widzenia botaniki, jagodą
- Niejadalne części awokado (liście, pestki) są silnie trujące dla zwierząt
- Sok z cytryny zapobiega zmianie koloru rozkrojonego awokado na brązowy
- Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży
- W procesie obróbki termicznej (gotowanie, smażenie) awokado nabiera lekko gorzkiego smaku
Egzotyczne cudo, a ile dobrego i to różnorodnego.
fot. pixabay.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze