DYNIA – HIT JESIENI?

Dynia to chyba najpopularniejsze warzywo okresu jesiennego. Każdy z nas najlepiej kojarzy dżemy i zupy z dyni jako przetwory. Dzisiaj zapraszam Was do przeglądu i poznania różnych jej rodzajów. Opiszę Wam także właściwości zdrowotne tego miłego pomarańczowego”olbrzyma” dietetycznego.

TROPIKALNA BOMBA ZDROWIA

Chyba mało kto z nas się spodziewał, że ojczyznami pochodzenia dyni są kraje subtropikalne czyli: Afryka, Azja, Ameryka i inne gorące klimatycznie miejsca.

Historyczne fakty mówią nam, że do Ameryki przywiedli ją Hiszpanie.

CIEKAWOSTKA

Dynia może osiągać aż rekordową wagę 7000 kg

BOGACTWO ODMIAN DYNI

Wydawać, by się nam mogło, że dynia to dynia ;-). Duża, piękna, słoneczna jest jedna. Ale nie, są różne i to daje bogactwo wyboru zdrowia i smaku.

 

Rodzaje dyniowatych przysmaków:

 
Dynia makakronowa
Pochodzi z Ameryki. Jest słodka i szybko się rozgotowuje. Fajnie się kroi w paseczki. Dlatego jej nazwa tak specyficzna. Jest super alternatywą w kuchni jako składnik do sosów.

Jarrahdale
To specyficzna dynia, która ma zabarwienie zielonkawe, a miąższ jest w ciepłym kolorze pomarańczy. Idealna do deserów.

Dynia piżmowa – butternut
Od naszej hodowanej w Polsce różni się niewieloma szczegółami. Główną różnicą jest tutaj jej słodko orzechowy smak. Jest ona idealna do gulaszu, do potraw z curry. W zimnej piwnicy lub w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 miesięcy.

Dynia Kumi – Kumi
Przywędrowała do nas aż od Maorysów. Ma także ciekawy wygląd. Jest zielona i ma paski ciemnozielone na skórce. Istnieje także jej odmiana pomarańczowa. Ma szerokie zastosowanie w kulinarii. Jej smak również ma w sobie orzechową nutę.

Sweet Dumpling
To dynia ozdobna. Przeznaczona głównie do faszerowania. Wygląda ciekawie ponieważ jest bardzo mała i ma paseczki ciemniejsze pomarańczowe lub zielone między „żeberkami” skórki.

Calabaza Squash
To ciekawa odmiana dyni zimowej z Ameryki. Ma delikatną strukturę, jest krucha. Barwę ma zawsze jaśniutką.

To tylko parę rodzajów warzywa niezwykle uroczego i smacznego. Przejdźmy do jej działania na nasze zdrowie i figurę.

SAMO ZDROWIE W SŁOŃCU POMARAŃCZOWEJ DYNI

  • Naukowcy odkryli, że substancja zawarta w dyni o nazwie chiro inozytol może skutecznie zastąpić insulinę
  • Dynia dzięki bogactwu beta- karotenu skutecznie hamuje procesy nowotworowe. Jest cudownym przeciwutleniaczem
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Dynia zapobiega również chorobom układu krążenia, serca
  • Reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi
  • Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy A chroni nasz wzrok, zapobiega zmianom w plamce żółtej oka, wzmacnia nasz wzrok

DYNIA, FIT CUDOWNE WARZYWO DLA FIGURY

Dynia dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego jest wspaniałym składnikiem diet, a dodatkowo ma zdolności odkwaszające. Dlatego wspaniale oczyszcza organizm.

Nie ma teraz już wątpliwości, ze dynia w okresie jesiennym jest niezastąpionym składnikiem, który wręcz obowiązkowo musi znaleźć się w naszym menu. Lekkie słodkie warzywo o z taką porcją zdrowia i fit właściwości to nasz numer jeden na jesień.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Co się dzieje w organizmie, gdy rezygnujesz z picia kawy? Miesiąc bez alkoholu? Sprawdź, co będzie się działo w twoim organizmie Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu W końcówce banana kryją się pasożyty? (WIDEO) 5 najgorszych produktów, które możesz zjeść w KFC Eliksir z czarnego bzu na przeziębienie Sałatka dla zdrowej tarczycy Jesienna tarta z dyni i tofu Kawa z jajkiem. Jak ją przygotować? Czy wiesz, co kupujesz? Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Sernik borówkowo-karmelowy. Nie zawiera glutenu i ma zaledwie 330 kcal

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych