Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu)

Czy ciasto może być zdrowe ? Czy można pozwolić sobie na kawałek nawet będąc na diecie ? Odpowiedź brzmi ! TAK ! Można :) Po pierwsze ... kawałek zdrowej słodkości sprawi, że nie sięgniesz po niezdrowe sklepowe naszpikowane cukrem, syropem glukozowym produkty. Po drugie ... przekonasz się, że zdrowo można też i smacznie :) Oczywiście jak we wszystkim zachowujemy zdrowy umiar.

  • 1,5 kg jabłek
  • ok. 200 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 100 gramów masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2–3 garście orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu / syropu z agawy / klonowego
  • aromat waniliowy lub laska wanilii
  • opcjonalnie cynamon

Obieramy jabłka a następnie kroimy na dosyć drobne kawałki i dusimy na łyżce masła. Gdy jabłka będą miękkie powoli dodajemy miód i cukier waniliowy.

Przekąski i desery dla sportowców

Siekamy orzechy, a wiórki kokosowe miksujemy na mąkę. W misce wymieszać: mąkę kokosową, mąkę gryczaną i kukurydzianą. Dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło i kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii. Szybko zagnieść, lub wymieszać za pomocą miksera. Papierem wyłożyć spód tortownicy. Wysypać ¾ ciasta i ugnieść palcami, przyklejając dokładnie do spodu, tworząc kilkucentymetrowy brzeg.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 5 minut. Następnie wyciągnąć, na spód przełożyć jabłka, posypać pozostałą częścią ciasta i orzechami. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż kruszonka się zezłoci. Pozostawić do wystudzenia.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Domowe pralinki Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Właściwości maślanki