CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE?

Chleb, pieczywo, kochane codzienne bochenki, kawałki pieczywa. Jedni lubią krojony, a inni nie wyobrażają sobie, że chleb może nie być pachnący i jeszcze ciepły kupowany w osiedlowym sklepiku. Niestety w wielkomiejskim gwarze supermarketów, a i klasyka hipermarketów nie zawsze wiemy co jest dobre, bo zdrowe. Więc dylemat z tytułu mojego wpisu pragnę od razu rozstrzygnąć; zdecydowanie to najlepszy jest CHLEB NA ZAKWASIE.

Dlaczego ten na drożdżach jest złą opcją wyboru smaku i zdrowia, a raczej nie zdrowia?

Niestety ale szybką i na skróty alternatywą stało się wyrabianie, produkcja i sprzedaż pieczywa opartego na drożdżach. To szybka fermentacja bakteryjna i reakcje nie zawsze oznaczające szybkość i zdrowie dla organizmu razem wzięte. Dlatego musimy sobie uzmysłowić kochani moi czytelnicy, jak ważne jest dbanie, by jeść chleb na zakwasie, ten zdrowy i naprawdę będący nawet dla nas naturalnym lekarstwem.

CHLEB NA ZAKWASIE CZYLI ?

Zakwas

Podstawa udanego wypieku pieczywa, czyli właśnie zakwas, kryje dla nas w sobie również tajemnice zdrowia. Otóż podczas produkcji zakwasu dochodzi do zniszczenia substancji rakotwórczych, pleśni oraz toksyn

Indeks glikemiczny

Chleb na zakwasie ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach.

Alergia a chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to cudowna alternatywa dla alergików, którzy są bardzo często uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia.

Bakterie kwasu mlekowego

W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają się te bardzo dobre bakterie, tak, tak ☺, niektórzy z Was mogą je kojarzyć już, to właśnie one zasiedlają nasz przewód pokarmowy i leczą, a także zapobiegają biegunkom, niestrawnościom i innym dolegliwościom, są to bakterie odpowiadające za prawidłową mikroflorę jelit.

Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy

Chleb na zakwasie, magia dobrych bakterii, właściwości leczące i wspierające jelita czyli ogółem mówiąc nasz przewód pokarmy sprawiają, że nie ma lepszego pieczywa. Podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami z chlebem, jakie macie ulubione? Pieczecie go w domu samodzielnie?

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości? Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?