CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE?

Chleb, pieczywo, kochane codzienne bochenki, kawałki pieczywa. Jedni lubią krojony, a inni nie wyobrażają sobie, że chleb może nie być pachnący i jeszcze ciepły kupowany w osiedlowym sklepiku. Niestety w wielkomiejskim gwarze supermarketów, a i klasyka hipermarketów nie zawsze wiemy co jest dobre, bo zdrowe. Więc dylemat z tytułu mojego wpisu pragnę od razu rozstrzygnąć; zdecydowanie to najlepszy jest CHLEB NA ZAKWASIE.

Dlaczego ten na drożdżach jest złą opcją wyboru smaku i zdrowia, a raczej nie zdrowia?

Niestety ale szybką i na skróty alternatywą stało się wyrabianie, produkcja i sprzedaż pieczywa opartego na drożdżach. To szybka fermentacja bakteryjna i reakcje nie zawsze oznaczające szybkość i zdrowie dla organizmu razem wzięte. Dlatego musimy sobie uzmysłowić kochani moi czytelnicy, jak ważne jest dbanie, by jeść chleb na zakwasie, ten zdrowy i naprawdę będący nawet dla nas naturalnym lekarstwem.

CHLEB NA ZAKWASIE CZYLI ?

Zakwas

Podstawa udanego wypieku pieczywa, czyli właśnie zakwas, kryje dla nas w sobie również tajemnice zdrowia. Otóż podczas produkcji zakwasu dochodzi do zniszczenia substancji rakotwórczych, pleśni oraz toksyn

Indeks glikemiczny

Chleb na zakwasie ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach.

Alergia a chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to cudowna alternatywa dla alergików, którzy są bardzo często uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia.

Bakterie kwasu mlekowego

W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają się te bardzo dobre bakterie, tak, tak ☺, niektórzy z Was mogą je kojarzyć już, to właśnie one zasiedlają nasz przewód pokarmowy i leczą, a także zapobiegają biegunkom, niestrawnościom i innym dolegliwościom, są to bakterie odpowiadające za prawidłową mikroflorę jelit.

Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy

Chleb na zakwasie, magia dobrych bakterii, właściwości leczące i wspierające jelita czyli ogółem mówiąc nasz przewód pokarmy sprawiają, że nie ma lepszego pieczywa. Podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami z chlebem, jakie macie ulubione? Pieczecie go w domu samodzielnie?

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Stres Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny!

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Co może ci się przytrafić po odstawieniu kawy?