CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE

Chleb, pieczywo, kochane codzienne bochenki… Jedni lubią krojony, a inni nie wyobrażają sobie, że chleb może nie być pachnący i jeszcze ciepły kupowany w osiedlowym sklepiku. Niestety w wielkomiejskim gwarze supermarketów, a i klasyka hipermarketów nie zawsze wiemy co jest dobre, bo zdrowe. Więc dylemat z tytułu mojego wpisu pragnę od razu rozstrzygnąć; zdecydowanie to najlepszy jest CHLEB NA ZAKWASIE.

Dlaczego ten na drożdżach jest złą opcją wyboru smaku i zdrowia, a raczej nie zdrowia ?

Niestety ale szybką i na skróty alternatywą stało się wyrabianie, produkcja i sprzedaż pieczywa opartego na drożdżach. To szybka fermentacja bakteryjna i reakcje nie zawsze oznaczające szybkość i zdrowie dla organizmu razem wzięte. Dlatego musimy sobie uzmysłowić kochani moi czytelnicy, jak ważne jest dbanie, by jeść chleb na zakwasie, ten zdrowy i naprawdę będący nawet dla nas naturalnym lekarstwem.

Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy

CHLEB NA ZAKWASIE CZYLI ?

Zakwas

Podstawa udanego wypieku pieczywa czyli właśnie zakwas kryje dla nas w sobie również tajemnice zdrowia. Otóż podczas produkcji zakwasu dochodzi do zniszczenia substancji rakotwórczych, pleśni oraz toksyn.

Indeks glikemiczny

Chleb na zakwasie ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach.

Alergia, a chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to cudowna alternatywa dla alergików, którzy są bardzo często uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia.

Bakterie kwasu mlekowego

W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają się te bardzo dobre bakterie, tak, tak ☺, niektórzy z Was mogą je kojarzyć już, to właśnie one zasiedlają nasz przewód pokarmowy i leczą, a także zapobiegają biegunkom, niestrawnościom i innym dolegliwościom, są to bakterie odpowiadające za prawidłową mikroflorę jelit.

Zobacz też: Fioletowy chleb — nowe super food

Chleb na zakwasie, magia dobrych bakterii, właściwości leczące i wspierające jelita czyli ogółem mówiąc nasz przewód pokarmy sprawiają, że nie ma lepszego pieczywa. Podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami z chlebem, jakie macie ulubione?

Pieczecie go w domu samodzielnie ?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji!