CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE?
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 1 komentarzChleb, pieczywo, kochane codzienne bochenki, kawałki pieczywa. Jedni lubią krojony, a inni nie wyobrażają sobie, że chleb może nie być pachnący i jeszcze ciepły kupowany w osiedlowym sklepiku. Niestety w wielkomiejskim gwarze supermarketów, a i klasyka hipermarketów nie zawsze wiemy co jest dobre, bo zdrowe. Więc dylemat z tytułu mojego wpisu pragnę od razu rozstrzygnąć; zdecydowanie to najlepszy jest CHLEB NA ZAKWASIE.
Dlaczego ten na drożdżach jest złą opcją wyboru smaku i zdrowia, a raczej nie zdrowia?
Niestety ale szybką i na skróty alternatywą stało się wyrabianie, produkcja i sprzedaż pieczywa opartego na drożdżach. To szybka fermentacja bakteryjna i reakcje nie zawsze oznaczające szybkość i zdrowie dla organizmu razem wzięte. Dlatego musimy sobie uzmysłowić kochani moi czytelnicy, jak ważne jest dbanie, by jeść chleb na zakwasie, ten zdrowy i naprawdę będący nawet dla nas naturalnym lekarstwem.
CHLEB NA ZAKWASIE CZYLI ?
Zakwas
Podstawa udanego wypieku pieczywa, czyli właśnie zakwas, kryje dla nas w sobie również tajemnice zdrowia. Otóż podczas produkcji zakwasu dochodzi do zniszczenia substancji rakotwórczych, pleśni oraz toksyn
Indeks glikemiczny
Chleb na zakwasie ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach.
Alergia a chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie to cudowna alternatywa dla alergików, którzy są bardzo często uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia.
Bakterie kwasu mlekowego
W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają się te bardzo dobre bakterie, tak, tak ☺, niektórzy z Was mogą je kojarzyć już, to właśnie one zasiedlają nasz przewód pokarmowy i leczą, a także zapobiegają biegunkom, niestrawnościom i innym dolegliwościom, są to bakterie odpowiadające za prawidłową mikroflorę jelit.
Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy
Chleb na zakwasie, magia dobrych bakterii, właściwości leczące i wspierające jelita czyli ogółem mówiąc nasz przewód pokarmy sprawiają, że nie ma lepszego pieczywa. Podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami z chlebem, jakie macie ulubione? Pieczecie go w domu samodzielnie?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze