BEZGLUTENOWE PIERNICZKI
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 5 komentarzyŚwięta, to ciężki okres dla osób na diecie bezglutenowej... wiem, to z własnego doświadczenia... Jeśli więc nawet i Ty sam spożywasz gluten, pomyśl już przed świętami, czy oby na pewno wśród Twoich świątecznych gości nie będzie osoby, która nie spożywa glutenu. Gwarantuję Ci, że zrobisz jej najlepszą niespodziankę jeśli przygotujesz pierniczki, które bez obaw będzie mogła spożywać :)
Składniki na około 40 pysznych pierniczków
- 140 g ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego (!)
- 60 g klarowanego masła
- 2 jajka
- 80 ml miodu
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki z amarantusa
- 100 g mąki bezglutenowej do podsypywania ciasta
- 2–3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki zmielonego anyżu (lub ewentualnie gotowa przyprawa do pierników)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE
Rozpuścić masło najlepiej w kąpieli wodnej, dodaj miód, ksylitol, przyprawy oraz rozbite i lekko roztrzepane widelcem jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki leciuteńko podgrzewając. Następnie wymieszane składniki przelej do miski. Teraz czas na dodanie mąki oraz sody oczyszczonej. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Po wyrobieniu ciasta przykryj miskę i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przed wstawieniem ciasta do lodówki, możesz podzielić je na 4 części co ułatwi nam sprawę przy dalszym wałkowaniu.
Blat na którym będziemy wałkować możemy posypać mąką. Ciasto rozwałkujemy. Osobiście zawsze staram się aby było jak najcieńsze, gdyż takie pierniczki lubię najbardziej. Foremkami wycinamy nasze pierniczki. W zależności od grubości naszego ciasta, pierniczki pieczemy ok 8–12 minut. Generalnie zasada, iż pieczemy do zrumienienia się naszych ciasteczek. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do przestudzenia. Aby zachowały aromat i "chrupkość" dobrze jest je przechowywać w zamkniętym pudełku.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze