BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

Święta, to ciężki okres dla osób na diecie bezglutenowej... wiem, to z własnego doświadczenia... Jeśli więc nawet i Ty sam spożywasz gluten, pomyśl już przed świętami, czy oby na pewno wśród Twoich świątecznych gości nie będzie osoby, która nie spożywa glutenu. Gwarantuję Ci, że zrobisz jej najlepszą niespodziankę jeśli przygotujesz pierniczki, które bez obaw będzie mogła spożywać :)

Składniki na około 40 pysznych pierniczków

  • 140 g ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego (!)
  • 60 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 80 ml miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki z amarantusa
  • 100 g mąki bezglutenowej do podsypywania ciasta
  • 2–3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki zmielonego anyżu (lub ewentualnie gotowa przyprawa do pierników)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

Rozpuścić masło najlepiej w kąpieli wodnej, dodaj miód, ksylitol, przyprawy oraz rozbite i lekko roztrzepane widelcem jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki leciuteńko podgrzewając. Następnie wymieszane składniki przelej do miski. Teraz czas na dodanie mąki oraz sody oczyszczonej. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Po wyrobieniu ciasta przykryj miskę i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przed wstawieniem ciasta do lodówki, możesz podzielić je na 4 części co ułatwi nam sprawę przy dalszym wałkowaniu.

NAJPOPULARNIEJSZE

Blat na którym będziemy wałkować możemy posypać mąką. Ciasto rozwałkujemy. Osobiście zawsze staram się aby było jak najcieńsze, gdyż takie pierniczki lubię najbardziej. Foremkami wycinamy nasze pierniczki. W zależności od grubości naszego ciasta, pierniczki pieczemy ok 8–12 minut. Generalnie zasada, iż pieczemy do zrumienienia się naszych ciasteczek. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do przestudzenia. Aby zachowały aromat i "chrupkość" dobrze jest je przechowywać w zamkniętym pudełku.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych