BEZGLUTENOWE ZBOŻA - moc zdrowia zawarta w ziarenkach
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 9 komentarzyJak już dobrze wiecie jako dietetykowi temat glutenu i na gruncie zawodowym, a pewnie i bardziej prywatnym jest mi bardzo bliski, na co dzień to mój wątek życia pokarmowego. Ze względu na nietolerancję tego specyficznego elementu odżywiania i na moją chorobę – niedoczynność tarczycy. Wiele osób dowiadując się, że gluten jest im zakazany jest przerażonych. Nie wiedzą czy jest na tyle zamienników tego zboża właśnie z glutenem żeby ich dieta była pełnowartościowa. Jak się okazuje nie ma powodu do zmartwienia. Świat dietetyki to bogata przestrzeń do tego zdrowa, więc zapraszam. Oto mój przegląd pysznych zbóż bezglutenowych ☺.
KASZA GRYCZANA
Moja ulubiona! Jedna z najbardziej bogatych kasz w witaminy i składniki mineralne. Najlepsza jest tzw. kasza naturalna lub krakowska. Pamiętajmy! Ta z torebek jest już bardzo oczyszczona i nie zawiera tyle dobrego. Kasza gryczana zawiera mnóstwo kwasu foliowego i witaminy E.
KASZA JAGLANA
Jedna z najstarszych kasz. Kasza z ziarna prosa. Bogactwo energii, sił, źródło odporności. Fantastyczna kasza, jestem jej fanką. Daje tak duży wachlarz dobrego. Jest wspaniale detoksykującą nasz organizm kaszą przed rozpoczęciem diety. Jest jednym z niewielu produktów, który zawiera krzemionkę; leczniczą substancję działającą odnawiającą na stawy.
Przy niedoczynności tarczycy trzeba jednak zachować umiar w jej spożywaniu
RYŻ
Przede wszystkim ten poddany jak najmniejszej obróbce czyli dziki i brązowy są najlepszymi, zdrowymi zamiennikami glutenowych dodatków żywieniowych. Dodatkowo jego plus i możliwości dodawania do zup, drugich dań i eksperymentowania w kuchni sprawia, że jest on pozytywnym i obowiązkowym składnikiem zakupów osób na diecie bezglutenowej.
KASZKA KUKURYDZIANA
Nazywana też polentą. Jest to bardzo lekkostrawna kasza. Jest owszem kaszą, która zawiera najmniej minerałów i witamin, ale ma wspaniały składnik w sobie; selen. Jest on idealny dla osób z chorą tarczycą. Minerał ten wspiera także działanie układu odpornościowego.
AMARANTUS
To dość egzotyczny odpowiednik glutenowego zboża. Jednak bardzo wartościowy. W swoim składzie zawiera aminokwas lizynę. Powinna ona być podawana dzieciom, ponieważ stymuluje hormon wzrostu. Występuje ona zarówno w formie płatków jak ziarna. Jest idealnym składnikiem słodkich deserów. Można ja też wykorzystywać do panierki.
KOMOSA RYŻOWA
To pełnowartościowe białko roślinne! Komosa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia. Quinoa posiada bardzo niski indeks glikemiczny — nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Jest idealna dla osób chorych na cukrzycę lub odchudzających.
Jak pisałam Wam bezglutenowo nie musi być nudnie i niesmacznie. To teraz od naszej fantazji i pomysłów zależy jak wykorzystamy bezglutenowe dary natury.
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze