Batatowe love - czyli bezglutenowe kotleciki z batata
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuZakochana od pierwszego kęsa... tak w skrócie mogę rekomendować Ci pyszne bezglutenowe wegańskie kotleciki z batata. Co więcej, moja niewegańska mama również pokochała je tą samą miłością.
Ich wykonanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne, a jestem pewna, ze jak raz je spróbujesz to już na stałe zagoszczą w Twoje kuchni :)
Pieczone kotleciki z batata
- 1 duży ugotowany batat
- 3 poszatkowane i zeszklone niewielkie cebulki
- 3–4 poszatkowane i podduszone ząbki czosnku
- ½ szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni oraz ½ szklanki uprażonego słonecznika
- ½ szklanki dowolnej ugotowanej kaszy (u mnie jaglana)
- sól i pieprz, a w wersji na ostro polecam dodać odrobinę chili i imbiru
Przygotowanie
Wystarczy zblendować wszystkie składniki — to nie musi być jednolita konsystencja. Papier do pieczenia warto posmarować tłuszczem. Uformować 8 kotlecików (oprósz dłonie mąka, bo masa jest klejąca).
Kotleciki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Jeśli spożywasz nabiał, warto dodać sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego (wyciśnięty ząbek czosnku + ulubione zioła).
Źródło: Trenerka Zdrowej Diety
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze