Zdrowe muffinki dyniowe
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuRewelacyjne, zdrowe orkiszowe muffinki dyniowe. Idealne na śniadanie czy też na zdrową pełną błonnika przekąskę w ciągu dnia! Dynia jest bogata w witaminy oraz minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Warto po nią sięgać, tym bardziej w tak pysznej formie jak muffinki.
Przepis na 12 sztuk
Składniki suche:
- 270g mąki orkiszowej( typ750 )
- 130 ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 300g puree z dyni*
- 50g oleju, np. rzepakowy, kokosowy
- 3 łyżki mleka (u mnie roślinne kokosowe)
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- zierenka z laski wanili lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
JAK PRZYGOTOWAĆ PUREE z DYNI?
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze plastry, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180C) na około 60 min — tutaj sami musimy ocenić kiedy dynia będzie już mięciutka. Wystarczy użyć do tego drewnianego patyczka — bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Polecam użyć dyni hokakaido.
Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem lub malakserem do otrzymania puree.
Pure z dyni można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni.
Pure można również zamrozić — polecam.
JAK PRZYGOTOWAĆ BABECZKI?
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. W drugiej mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, ksylitolem i cynamonem.
Następnie do miski ze składnikami płynnymi dosypujemy partiami składniki suche i mieszamy tylko do połączenia składników.
Masa będzie dość gęsta, ale taka ma właśnie być. Gęsta i gumowata. Masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papilotkami do muffinek, do ok.¾ wysokości. Całą masę rozdzielamy proporcjonalnie na 12 muffinek.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20–25 minut, do lekkiego przyrumienienia, ja piekłam swoje 20 minut na termoobiegu.
Po upieczeniu możemy posypać muffinki zmielonym na puder ksylitolem.
SMACZNEGO
Joanna Trenerka Zdrowej Diety
Źródło: Trenerka Zdrowej Diety
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze