FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej

Pora na kolejną odsłonę „cyklu buraczanego” (coś czuję, że tych cykli będzie trochę!). W tym odcinku upieczemy smaczne, kuszące i pysznościowe ciasto czekoladowo-buraczane. Uwaga – będzie bez mąki pszennej!

Składniki:

  • gotowane, starte buraczki, ok 500g,
  • gorzka czekolada (może być ze skórką pomarańczy lub chili. Albo i lub słodka, jeśli wolicie ciasto z cukrem), ok 200 g,
  • mąka ryżowa, nieco ponad 300g,
  • olej (np. rzepakowy, ale słonecznikowy, w razie czego, powinien dać radę),
  • 5 jaj,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 banany,
  • cukier brzozowy (wg uznania),
  • proszek do pieczenia.

Ciasto będziemy robić w klasycznej formie do pieczenia.

Mąkę, przesianą, należy zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Odstawiamy. Gnieciemy banany i mieszamy je z olejem, musi powstać jednolita papka. Czekoladę rozpuszczamy i zostawiamy na chwilkę, by ostygła.

MAŁE CO NIECO

Idealny cheat meal na diecie

Jajka razem z cukrem brzozowym musimy teraz zmieszać ze sobą, a gdy składniki się połączą, dodajemy naszą czekoladę. Porcjami, by dokładnie wszystko rozprowadzić i wymieszać.

Następnie do powstałej masy dodajemy kolejno mieszankę sypkich składników i banany z czekoladą, porcja po porcji, nieustannie mieszając masę. Później dodajemy nasze buraczki.

Całość przenosimy do formy do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej odrobiną mąki ryżowej.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Pieczemy niecałą godzinkę w temperaturze ok 180–200 stopni C, w zależności od piekarnika. Z doświadczenia wiem, że w tych z termoobiegiem trwa to zwykle nieco dłużej.

Gdy ciasto będzie gotowe, jego wierzch można posypać orzechami, siemieniem lnianym lub przygotować polewę… robiąc polewę, wybierz oczywiście czekoladę gorzką z zawartością min. 70% kakao.

Udanego weekendu Kochani :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy