Fit ciasto marchewkowe
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temu • 10 komentarzyCiasto o właściwościach odmładzających? Tak, to karoten ma takie zdolności. W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki);
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa);
- 4 jajka;
- ¾ szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach);
- kilka łyżek miodu - według uznania, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż używam jeszcze stewii w proszku;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
- 1 łyżka startej wanilii;
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
- można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie;
- pół łyżeczki soli.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem i stewią. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:
- 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette);
- 3–4 łyżeczki miodu.
Smacznego!
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze