Fit ciasto marchewkowe
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuCiasto o właściwościach odmładzających? Tak, tak to karoten ma takie właściwości! W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.
Składniki potrzebne do ciasta:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki),
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),
- 4 jajka,
- ¾ szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach),
- kilka łyżek miodu – wg uznania jak bardzo słodkie lubicie, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż dodaję jeszcze stewię w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, (trudno…raz do roku)
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć),
- 1 łyżka startej wanilii,
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie pół łyżeczki soli.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka a następnie osobno żółtka z miodem i stewią z cukrem i cukrem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy bo można spalić mikser) i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) i 3–4 łyżeczki miodu.
Smacznego!
Źródło: Trenerka Zdrowej Diety
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze