Fit ciasto marchewkowe

Ciasto o właściwościach odmładzających? Tak, to karoten ma takie zdolności. W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki);
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa);
  • 4 jajka;
  • ¾ szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach);
  • kilka łyżek miodu — według uznania, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż używam jeszcze stewii w proszku;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
  • 1 łyżka startej wanilii;
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
  • można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie;
  • pół łyżeczki soli.

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem i stewią. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette);
  • 3–4 łyżeczki miodu.

Smacznego!

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Dietetyczna pizza w 10 minut Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami 5 fit śniadań z płatków owsianych Bananowy chleb Czekoladowe raw cake Lekko po świętach Smalec z fasoli z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej Trzymaj linię na Wielkanoc Co na deser może zjeść sportowiec? Beznabiałowy Torcik Oreo Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Właściwości orzechów laskowych Funkcje cholesterolu w organizmie i jego źródła pokarmowe Chia nasion czar Marchewkowy serniczek

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe