Fit ciasto marchewkowe

Ciasto o właściwościach odmładzających? Tak, to karoten ma takie zdolności. W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki);
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa);
  • 4 jajka;
  • ¾ szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach);
  • kilka łyżek miodu — według uznania, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż używam jeszcze stewii w proszku;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
  • 1 łyżka startej wanilii;
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
  • można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie;
  • pół łyżeczki soli.

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem i stewią. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette);
  • 3–4 łyżeczki miodu.

Smacznego!

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Ciasteczka owsiane Co na deser może zjeść sportowiec? 5 fit śniadań z płatków owsianych Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) 6 przepisów na odchudzające sałatki Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Desery z kaszy jaglanej Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Przepis na dietetyczny żurek