Zdrowe wegańskie "monte"
TRENERKA ZDROWEJ DIETY • dawno temuKtóż z nas nie kocha smaku Monte? A co jeśli powiem Ci, że ten jedwabisty deser smakuje jeszcze lepiej! Weekend przed nami ... a więc czas na zdrowe "małe co nieco" z przepisu od Savory or Sweet?
SKŁADNIKI
Krem:
- 100 g kaszy jaglanej (ok ½ szklanki);
- 1,5 szklanki wrzątku;
- 150 g orzechów laskowych (lub 150g masła z prażonych orzechów laskowych Primavika);
- 350 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego);
- 70 g ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika, cukru lub syropu, ilość wedle preferencji);
- ⅔ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 3 łyżki gorzkiego kakao (jeśli chcesz również kakaową część, lub mniej, wedle preferencji);
- 50 g orzechów laskowych do posypania.
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10–12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (jeśli używasz masła orzechowego, przypraż tylko orzechy, którymi posypiesz gotowy krem).
Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak deseru.
Kaszę jaglaną przypraż przez kilka minut w suchym garnuszku, do momenty gdy zacznie się rumienić i będziesz czuć lekko orzechowy aromat.
Następnie przesyp ją na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z powrotem do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.
Obrane orzechy laskowe na krem (lub gotowe masło laskowe) umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne.
Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Jeśli używasz masła orzechowego wystarczy kilkanaście sekund. Następnie dodaj ksylitol (lub dowolny słodzik/cukier/syrop), sól oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję. Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze